يک دستگاه ديزل ژنراتور بسته به شرايط استفاده مصرف کننده در 3 حالت کلی مورد استفاده قرار می گيرد.

1- استفاده ديزل ژنراتور در شرايط اضطراری ( Standby ) .

2- استفاده ديزل ژنراتور در شرايط پيوسته ( Prime ) .

3- استفاده ديزل ژنراتور در شرايط دائم ( Continuous ) .

تعريف نيروی اضطراری در ديزل ژنراتور ( Standby ) :

نيروی استندبای يا اضطراری به معنای حداکثر توان ارائه برق يک ژنراتور است که از مشخصه های بسيار پرکاربرد در صنعت مي باشد.يک ژنراتور برق اضطراری برای مناطق مسکونی ، پزشکی و سامانه های حياتی بيمارستان ها يا برای يکسان سازی مصرف در ساختمان های عمومی، فرودگاه ها و حتي کارخانه های توليدی استفاده می شود. اين دستگاه ها به طور معمول در شرايط اضطراری مثل قطع برق موقتی و يا برای کمک تا وصل شدن مجدد برق در ساختمان ها قرار می گيرند.


مولفه توليد (فاکتور بارگيری) کمتر از 85% و قابل اعتماد بودن بسيار بالا و عدم Overload اين دستگاه ها را برای مصارف ويژه مورد استفاده قرار می دهد.
ژنراتور برق اضطراری در مکان هايی که در رابطه با سلامت و امنيت انسان ها هستند کاربرد بسيار زيادی دارند به مانند : هتل ها، فرودگاه هاو مراکز اطلاعاتی. براي همه اين محيط ها دستگاه هايی وجود دارند که برای شرايط ضروري و خاص مورد استفاده قرار می گيرند.

اين ژنراتور ها که که حداکثر يک ساعت به ازای هر 12 ساعت حدود 10% افت عملکرد پيدا مي کنند مشخصا برای پاسخ گويی سريع در بازه زمانی کم طراحی شده اند. مولفه توليدی (فاکتور بارگيری) اين ژنراتور ها نيز کمتر از 85% می باشد.

تعريف نيروي پيوسته در ديزل ژنراتور ( Prime ) :

ديزل ژنراتور هايی که در شرايط پيوسته کار می کنند عموماً برای جايگزينی برق منبع اصلی و يا همان برق شهر طراحی شده اند.به عنوان مثال برای استفاده موقتی و حداکثری در ساخت و ساز ساختمانی و يا استفاده در شرايط سخت مثل حيات وحش که از شبکه برق رسانی به دور افتاده اند. با مولفه بارگزاری کمتر از 75% بدون محدوديت زمانی و کارامدی بسيار بالا.

تعریف نیروی دائم در دیزل ژنراتور ( continuous ) :

برق دائمی معمولاً در مراکز اطلاعاتی (دیتا سنتر ) مورد استفاده قرار می گیرد. مراکز دیتا سنتر در همه روزهای سال فعال هستند که مشتری ناراضی و اطلاعات از بین رفته نداشته باشند که بتوانند به کار خود ادامه دهند.میانگین مولفه بارگزاری این موتورها کمتر از ۱۰۰% با ظرفیت استفاده بیش از حد (Overload) 10% می باشد.

تفاوت دیزل ژنراتور استندبای و پرایم

اساساً یک دیزل ژنراتور می تواند در هر دو حالت استندبای و پرایم کار کند و تفاوتی در نوع و کلیات سیستم وجود ندارد.بحث اصلی در این زمینه در میزان توان خروجی دیزل ژنراتور یا به عبارت بهتر بازده و راندمان دستگاه است.

اگر به کاتالوگ هر یک از مدل های دیزل ژنراتور دقت کنید در ابتدا مشاهده خواهید کرد که برای دستگاه ۴ عدد به عنوان توان خروجی مشخص شده است. این اعداد عبارت اند از:

  • توان استندبای به کیلو ولت آمپر
  • توان استندبای به کیلو وات
  • توان پرایم به کیلو ولت آمپر
  • توان پرایم به کیلو وات

که در ادامه با بررسی تعاریف کاربردی به بررسی این توان ها می پردازیم.

تعریف کاربردی دیزل ژنراتور استندبای

در صفحه دیزل ژنراتور تعاریف تخصصی و علمی برای دیزل ژنراتور ها بیان شد.در این مقاله میخواهیم تعریفی کاربردی ارائه نماییم.

کاربرد دیزل ژنراتور امرجنسی یا استندبای در مواقعی است که ما برق مورد نیاز خود را از شبکه سراسری توزیع برق تامین می نماییم.اما می خواهیم در مواقعی که برق شبکه قطع شده، خودمان برق مورد نیاز سیستم خود را تامین کنیم.اینجاست که صحبت از دیزل ژنراتور استندبای به میان می آید.

تمامی دیزل ژنراتور ها از جمله دیزل ژنراتور گازی، دیزل ژنراتور دیزلی و ….  می توانند به صورت استندبای مورد استفاده قرار بگیرند.وقتی می خواهیم یک دیزل ژنراتور را به صورت استندبای استفاده کنیم مجاز هستیم دیزل ژنراتور را به مدت حداکثر ۳ ساعت با حداکثر توان موتور دیزلی استفاده کنیم.

پس وقتی در کاتالوگ دیزل ژنراتور ما میبینیم که قید شده توان استندبای ۵۰۰ کاوا، بدین معنی است که این ۵۰۰ کیلو ولت آمپر را مجاز هستیم حداکثر ۲ الی ۳ ساعت از دستگاه برداشت نماییم.در صورت افزایش تقاضا بالاتر این زمان ما باید از توان پرایم در محاسبات خود استفاده کنیم.

تعریف کاربردی دیزل ژنراتور پرایم یا پایه

همانگونه که در تعریف دیزل ژنراتور استندبای گفته شد، هنگامی که مدت زمان نیاز به استفاده از دیزل ژنراتور به بالای ۳ ساعت می رسد باید از دیزل ژنراتور های پرایم استفاده نماییم.باز هم اشاره می گردد که تفاوتی در بیس دیزل ژنراتور وجود ندارد، بلکه تفاوت در توان خروجی یک دستگاه ژنراتور دیزلی می باشد.

به عنوان مثال فرض کنید کارگاهی داریم که هر شیفت کاری آن ۸ یا ۱۰ ساعت در روز باشد.میخواهیم کارگاه خود را به سیستم تامین برق مجهز کنیم. چه کار باید کرد؟ در این حالت ما دیزل ژنراتوری را که انتخاب می کنیم، بر اساس توان پرایم آن بررسی و انتخاب خواهیم کرد.

در حالت پرایم ما نمی توانیم از حداکثر قدرت دیزل ژنراتور استفاده کنیم، زیرا با گذشت زمان و گرم شدن دستگاه به مرور از توان خروجی دستگاه کاسته شده و اصطلاحاً راندمان دیزل ژنراتور کاهش پیدا می کند.معمولاً دیزل ژنراتور را در حالت پرایم با ۷۵ درصد قدرت مورد استفاده قرار می دهند.

برای مشاهده مقالات و پروژه های بیشتر ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.