در این مقاله به معرفی ECU و دیاگ در دیزل ژنراتور ها خواهیم پرداخت. در گذشته موتورهای دیزلی بزرگ و حتی امروزه موتوری دیزلی توان پایین که دارای یک پمپ فارسونگاه بودند، نیروی چرخشی خود را از میلنگ می گرفتند.در مرحله بعد با فشارسازی گازوئیل و تنظیم تایمینگ پاشش سوخت, سوخت را به سوزن انژکتور میرسانند .
در این مراحل براساس ترتیبی که پمپ فارسونگاه تنظیم میکند، سوخت به سیلندر متناسب میرسد موتور به کار خود ادامه می دهد . بطور کلی تنظیم سرعت در این موتورها به دو روش مکانیکی و الکتریکی صورت میگیرد:
تنظیم سرعت موتور دیزل ژنراتور به روش مکانیکی
روش مکانیکی به این صورت است که شانه گاز در سرعت مناسب در موقعیت متناسب فیکس میشود. پمپ بر اساس سرعت و موقعیت شانه گاز سرعت را تنظیم میکند .
تنظیم سرعت موتور دیزل ژنراتور به روش الکتریکی
در نوع الکتریکی سیستم دارای یک سنسور دور، یک محرک که میزان سوخت را تنظیم میکند و یک برد کنترل الکتریکی می باشد که برد الکترونیکی با خواندن مقدار دور و تنظیماتی که روی برد انجام شده توسط اکچویتر یا محرک سوخت سرعت را در محدوده مشخص تنظیم میکند.
اما در موتور های جدیدتر امروزی که در توان های بالا تولید میشوند، عموماً ۲۰۰ کاوا به بالا دارای ECU یا واحد کنترل الکترونیکی موتور می باشد.
معرفی واحد کنترل الکترونیکی (ECU)
واحد کنترل الکترونیکی (Electronic Control Unit) نوعی کامپیوتر است که دارای تعدادی ورودی و خروجی است که در بخش ورودی این کامپیوتر سنسور هایی که روی قسمت های مختلف موتور اعم از سنسور های دما و فشار را خوانده و طبق برنامه ای که در موتور تنظیم شده خروجی های این کامپیوتر که آن را ECU یا ECM می نامیم تحریک شده و می تواند سرعت موتور، میزان پاشش یا مصرف سوخت ، زمان پاشش و بخش های مختلف را کنترل کند . حال وقتی مشکل جدی توسط سنسور ها احساس شود موتور توسط این واحد خاموش میشود .
مزایای استفاده از واحد کنترل الکترونیکی موتور
- مانیتور کردن پارامتر های مختلف موتور جهت تغییرات و کنترل سریع سرعت موتور به صورت الکترونیکی
- قابلیت تشخیص خطا های مختلف موتور توسط سنسور های تعبیه شده روی موتور و ثبت آن خطا
- قابلیت اتصال به برد های کنترل مختلف جهت ارسال پارامتر های موتور و اطلاعات موتور به برد های کنترل جهت کارکرد سنکرون و با دیگر برد ها
- قابلیت اتصال به دیاگ برای تشخیص و خواندن عیب های مختلف روی موتور، تاریخچه و ساعت کارکرد موتور و تنظیم پارامتر های کاری موتور
معایب واحد های کنترل موتور :
- دارای قیمت بالاتری نسبت به گاورنر های مکانیکی
- دارای ساختار و پیچیدگی بیشترو همچنینین سیم کشی بیشتر نسبت به گاورنر مکانیکی
- برای تنظیم پارامتر ها نیاز به نرم افزار مخصوص می باشد که اغلب اوقات میتواند محدود به فروشنده باشد استفاده از این نرم افزار .
دیاگ چیست؟
همانطور که توضیح داده شد واحد کنترل موتور یا همان ECU پارامتر های مختلف موتور را خوانده و در خود ذخیر میکند و ممکن است به دلایل مختلف اجازه ندهد موتور روشن شود یا موتور را حین کار خاموش کند یا موتور به سرعت مورد نظر نرسد در این موارد نیاز است تا دیاگ متناسب مدل موتور به ECU متصل شود و اطلاعات موتور خوانده و تنظیمات مورد نیاز روی ECU انجام شود .
برای مشاهده مقالات و پروژه های بیشتر ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.