سنسورها دستگاه‌های پیشرفته‌ای هستند که معمولا با هدف تشخیص و پاسخ به سیگنال‌های الکتریکی یا نوری طراحی می‌شوند. در این مقاله قصد داریم انواع سنسور هایی که در یک دیزل ژنراتور و یا موتور گازسوز می تواند مورد استفاده قرار گیرد را معرفی کنیم.

می دانیم که برای کارکرد هر تجهیز الکترونیکی یا مکانیکی می بایست برای جلوگیری از آسیب دستگاه در شرایط خاص یا به عبارتی در شرایطی که خطایی ایجاد می شود باید حفاظت هایی در سیستم تعبیه کرد ، این حفاظت ها با پیشرفت الکترونیک صنعتی روز به روز در حال پیشرفته تر شدن می باشد ، در گذشته که صنعت الکترونیک رشد امروزه را نداشت موتور های دیزلی دارای حفاظت های مکانیکی بودند یعنی فشار روغن ، دمای آب ، سطح روغن ، سطح آب به صورت مکانیکی و توسط فشار فنر و کنتاکت های باز و بسته تنظیم  می شد که با پیشرفت الکترونیک جای  خود را به سنسور ها دادند.

انواع سنسور ها

بطور کلی سنسور های مختلفی برای دیزل ژنراتور ها وجود دارد، در مقالات گذشته به بررسی سنسور دورسنج (پیکاپ) دیزل ژنراتور ها پرداخته شد در زیر به انواع دیگر این سنسور ها می پردازیم:

سنسور جریان هوا :

در برخی موتور های توان بالا که دارای کانوپی سایلنت می باشند می بایست هوای داخل اطاقک توسط فن تخلیه شود تا گرمای جانبی موتور باعث بالا رفتن بیش از حد دما نشود که در برخی موتور ها جریان هوای خروجی از کابین ژنراتور را توسط سنسور چک می کنند و به عبارتی دیگر از این سنسور در هر بخشی که سنجش شدت جریان هوایی و جهت آن مد نظر باشد استفاده می گردد.

سنسور فشار روغن:

این نوع از سنسور ها در دو نوع فشنگی روغن و سنسور روغن موجود می باشند در نوع فشنگی در داخل سنسور یه دیافراگم کوچک وجود دارد که با ورود روغن از مجرای کوچک سنسور به داخل فشار باعث حرکت دیافراگم شده و یک سوئیچ یا کنتاکت را قطع یا وصل می کند که می تواند برای سیستم های کنترل موتور هشداری برای پایین آمدن سطح روغن باشد .

در نوع سنسوری همین حرکت به صورت اهمی در خروجی سنسور ظاهر می شود و تغییرات مقاومت اهمی سنسور می تواند توسط تابع تبدیلی که در سیستم های کنترل وجود دارد تبدیل به مقدار فشار اندازه گیری شده شود.

سنسور دمای آب:

یکی از انواع سنسور دیزل ژنراتور، سنسور دمای آب می باشد. سنسور های دمای آب نیز در دو نوع فشنگی و نوع اندازه گیر وجود دارند در نوع فشنگی از خاصیت ترموستاتی برای باز یا بستن دو کنتاکت یا تیغه استفاده می کنند که برد های کنترل با مشاهده تغییر وضعیت این تیغه ها افدام لازم را که عموما خاموش کردن موتور می باشد را انجام می دهند اما در سنسورهایی که برای اندازه گیری دمای آب استفاده می شود از مقاومت های NTC استفاده می شود که با بالا رفتن دما مقاومت سنسور تغییر کرده و برد کنترل با تابع تبدیلی که برای هر سنسور در آن تعریف شده می تواند مقدار دما را با یک دقت قابل قبول البته باتوجه به جنس و مدل سنسور مشخص سازد.البته سنسور های دما در انواع مختلفی موجود می باشند که می توان سنسور های ترموکوپل و PT100 را نیز در بین انواع سنسور دما مطرح کرد .

سنسور سطح آب:

سنسور های سطح آب عموما در بالای رادیاتور برای جلوگیری از پایین رفتن آب رادیاتور استفاده میشود و درصورتی که آب موتور از بخشی به طور ناخواسته تخلیه شد این سنسور قبل از بالا رفتن دمای موتور ، برد کنترل را مطلع کرد و برد کنترل اقدام به خاموش کردن موتور میکند چون میدانیم که در این مواقع ممکن است به دلیل پایین رفتن آب موتور حتی سنسور دمای آب هم نتواند بالا رفتن آب را تشخیص دهد .

سنسور های سطح آب در دو نوع الکترونیکی و مکانیکی وجود دارند که نوع مکانیکی آن همانند فلوتر از بالا و پایین شدن اهرم ان توسط سطح آب میزان سطح آب را تشخیص می دهد و نوع الکترونیکی آن دارای یک تغذیه ۱۲ یا ۲۴ ولت می باشد که در صورتی که آب اطراف الکترود سنسور را بگیرد ارتباط الکتریکی بین مثبت یا منفی سنسور با پایه کنترل فراهم می شود و می تواند این فرمان به برد کنترل صادر شود .

نمایشگر سطح روغن :

سنسور های سطح روغن در حال حاظر نیز عموما به صورت مکانیکی می باشد که به صورت یک محفظه شیشه ای در کنار کارتل موتور وصل می شود و توسط یک شیلنگ روغن از زیر کارتل به زیر یا کنار این محفظه متصل میشود و هم به صورت چشمی سطح روغن کارتل هم به صورت مکانیکی داخل محفظه پایین رفتن روغن قابل تشخیص می باشد .

برای مشاهده مقالات و پروژه های بیشتر ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.