همانطور که از اسم آن پیداست ، دیزل ژنراتور از دو بخش اصلی دیزل و ژنراتور تشکیل شده است . از آنجائیکه برند های سازنده موتور و ژنراتور متفاوت می باشند و هیچ شرکتی در دنیا نیست که موتور و ژنراتور را با هم تولید کند ، لذا در انتخاب و ایجاد یک دیزل ژنراتور به توان دلخواه ، باید یک برند موتور و یک برند ژنراتور انتخاب نمود .
پس از این مرحله فرایند کوپله آغاز می شود . این مرحله شامل فرایند اتصال موتور به ژنراتور ، ساخت شاسی متناسب با آن ، ساخت تابلو کنترل موتور و ژنراتور و ارتباط آن با قسمت های محتلف دیزل ژنراتور می باشد که به این فرایند کوپله کاری می گویند .
ژنراتور کوپله فابریک چیست ؟
به ژنراتوری که عملیات کوپله ی آن در هر کشوری غیر از میهن عزیزمان انجام شده باشد ، کوپله فابریک می گویند و لازم است بدانید که هیچ یک از تولید کنندگان موتور یا ژنراتور ، خودشان عملیات کوپله را انجام نمی دهند
و شرکت های جداگانه ای همچون شرکت ما در سراسر دنیا هستند که به صورت مستقل عمل کرده و هر برندی از موتور را با هر برندی از ژنراتور کوپله کرده و عرضه می نمایند .
افتخار و خاص بودن کوپله های فابریک در گذشته متعلق به کشور های اروپایی و آمریکایی بودند ولی با تولید موتور و ژنراتور ها به حالت جدید و عدم نیاز به هم محور شدن موتور و ژنراتور ها توسط کوپله کار که مهمترین و تخصصی ترین مورد را در بحث کوپله در گذشته به عهده داشت.
کشورهای غیر آمریکایی و غیراروپایی مانند ترکیه ، لبنان و . . . هم اقدام به بهره بردن از کلمه کوپله فابریک در بازار ایران نمودند .البته هنوز هم مسائل بسیاری در فرایند کوپله وجود دارد که از اهمیت بسزایی برخوردارند.
مراحل کوپله کاری به شرح زیر می باشد:
- جفت بلبرینگ (شفت دار) بودن یا تک بلبرینگ (صفحه دار) بودن ژنراتور باید با دقت تعیین گردد.
- در صورتی که ژنراتور جفت بلبرینگ باشد باید طبق شرایط موجود از کوپلینگ و واسط مناسب جهت کوپل استفاده شود.
- اگر ژنراتور تک بلبرینگ باشد، چند حالت وجود دارد:
الف) قطر فلنچ ژنراتور با پوسته فِلایویل برابر است: در این صورت ژنراتور به صورت مستقیم با موتور توسط پیچ ثابت شده و صفحه ی کوپلینگ ژنراتور، داخل پله فلایویل موتور قرار می گیرد.
پس از حصول اطمینان از قرار گرفتن صفحه کوپلینگ با پله فلایویل به صورت هم مرکز یا سنتر، پیچ های داخل توسط ترکمتر به یک میزان مشخص سفت می گردد.
ب) قطر فلنچ ژنراتور با پوسته ی فلایویل برابر نیست: در این صورت نیاز به ساخت واسطه و کوپلینگ های متعددی است که نیاز به تخصص و تجربه ی بالایی دارد چرا که اگر کوچک ترین خطایی در محاسبات صورت گیرد، ژنراتور یا موتور آسیب جدی خواهد دید.
تمام مراحل کوپل با در نظر گرفتن استاندارد BS 5000 انجام می پذیرد.
ساخت شاسی و قرار دادن دیزل ژنراتور روی آن:
آلیاژ و ضخامت ورق های فولادی مصرفی برای هر دستگاه متفاوت بوده و سعی می شود که دست بالا انتخاب شود و نیز از نظر مهندسی بهینه و به صرفه باشد. در این مرحله ورق ها توسط دستگاه بریده و خم می شود.
پس از آن کلاف کردن شاسی روی یک سطح کاملاً تراز و صاف آغاز می گردد. شاسی باید در این مرحله کاملاً تراز جوش و آب بند شود تا از لرزش های احتمالی دستگاه، هنگام استفاده از آن، جلوگیری شود چون در مراحل بعد این امکان وجود ندارد.
بعد از اتمام مرحله جوش و آب بندی مخزن کامل تست می شود تا هیچ گونه نشتی نداشته باشد. سپس حفره های مورد نیاز روی آن ایجاد شده و داخل مخزن کامل پاک سازی و تمیز می شود.
پس از محاسبه ی اختلاف تراز پایه های ژنراتور و موتور، پایه سازی انجام شده و جهت کاهش لرزش، لرزه گیرها مابین دستگاه و شاسی قرار می گیرد.
بعد از این مرحله موتور و ژنراتور از روی شاسی باز شده و شاسی پرداخت می شود. پس از آن با رنگ الکترواستاتیک یا ضدزنگ پوشانده شده و رنگ نهایی صورت می گیرد. در انتها مجدداً دستگاه روی شاسی نصب و ثابت می شود.
ساخت و نصب تابلو فرمان و کنترل:
بعد از محاسبه و ساخت تابلو فرمان و کنترل دیزل ژنراتور، تابلو توسط لرزه گیر روی پایه های مناسب نصب شده و روی شاسی مستقر و ثابت می گردد. لازم به ذکر است که بهترین شرایط نصب تابلو، محلی بدون لرزش و ثابت می باشد.
برای مشاهده مقالات و پروژه های بیشتر ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.