راهنمای خرید دیزل ژنراتور و ژنراتور برق | نحوه محاسبه و تبدیل کاوا به کیلووات
یکی از موارد مهم در انتخاب دیزل ژنراتور مناسب، توجه به عوامل مؤثر در طول عمر دیزل ژنراتور است. قبل از هر چیزی، توصیه میشود که برای محاسبه و تعیین توان مصرفی خود، از یک متخصص یا کارشناس برق راهنمایی بگیرید. کارشناس برق با محاسبه جریان برق مورد استفاده شما و برخی موارد دیگر مانند محیط کاری، بررسی تأسیسات، حداکثر شدت جریان برق، شرایط محیطی و در نظر گرفتن ولتاژ مورد نیاز برای ساختمان، بهترین دیزل ژنراتور موجود را به شما پیشنهاد خواهد داد. ما در راهنمای خرید دیزل ژنراتور نکاتی را خواهیم گفت که میتواند به شما برای انتخاب و خرید دیزل ژنراتور مناسب کمک کند.
قبل از هر اقدامی برای انتخاب دیزل ژنراتور، باید شناخت حداقلی از کارکرد اجزای دیزل ژنراتور داشته باشید. سپس، تمام محصولات برقی را که استفاده میکنید در یک لیست یادداشت کرده و از روی دفترچه راهنما یا اعداد درجشده در لیبل هر دستگاه، مقدار توان مصرفی آنها را فهرست کنید. در نظر داشته باشید که در انتها باید توان مصرفی محاسبهشده همه دستگاهها برحسب واحد کیلووات یا کاوا باشد. در این مطلب، در مورد نحوه تبدیل توان مصرفی دستگاهها نیز توضیح خواهیم داد.
راهنمای خرید دیزل ژنراتور بر اساس کاربری
یکی از موارد مهم در انتخاب دیزل ژنراتور، کاربری آن است که در دو دسته اصلی زیر جای میگیرد:
- خانگی: ژنراتورهای با ظرفیت ۵ الی ۵۰ کیلو وات
- صنعتی: ژنراتورهای با ظرفیت ۵۰ الی ۳۰۰۰ کیلووات که به صورت ثابت یا قابل حمل (نصبشده روی شاسی چرخدار) عرضه میشوند. دیزل ژنراتورهای صنعتی معمولاً در بیمارستانها، صنایع ساختمانسازی، راهسازی، کشاورزی، مراکز فناوری اطلاعات و ارتباطات و همچنین، در معادن استفاده میشوند.
خرید دیزل ژنراتور بر اساس نوع کاربرد
دیزل ژنراتور اساساً با یک توان ثابت کار نمیکند و با توجه به برخی عوامل مانند شرایط محیطی، توان آن متغییر خواهد بود. به طور کلی، دیزل ژنراتور بر اساس «نوع کاربرد» به سه دسته طبقهبندی میشود:
- پرایم (Prime): دیزل ژنراتورهای پرایم میتوانند به مدت حداکثر ۸ ساعت با ۹۰ درصد توان نامی کار کنند. توان نامی یا اسمی در واقع ۱۰ درصد کمتر از توان اضطراری است. یک دیزل ژنراتور میتواند یک شیفت کاری را با این توان کار کند.
- اضطراری (Standby): یک دیزل ژنراتور در بهترین شرایط محیطی، مانند ارتفاع از سطح دریا، ﺿﺮﯾﺐ ﻗﺪرت، فیلترهای غبارگیر و دمای محیط، حداکثر به مدت یک ساعت میتواند با توان اضطراری کار کند. توان اضطراری همان توانی است که در عنوان دیزل ژنراتور استفاده میشود.
- دائم کار (Continuous): اگر شما از یک دیزل ژنراتور به طور شبانهروزی استفاده کنید، فقط با ۶۵ الی ۷۰ درصد توان نامی میتواند به کار خود ادامه دهد، زیرا با گذشت زمان دستگاه دچار افت عملکرد میشود.
فرض کنید شما یک دیزل ژنراتور ۱۰۰ کاوا خریداری کردهاید. اگر نیاز شما فقط یک الی دو ساعت است، این ژنراتور توان ۱۰۰ کاوا را در اختیارتان قرار میدهد. اما اگر مدت زمان زیادی میخواهید از ژنراتور استفاده کنید، در نظر داشته باشید که ژنراتور میتواند با توان ۹۰ کاوا به مدت حداکثر ۸ ساعت کار کند، یعنی ۱۰ درصد پایینتر از انتظار شما.
اگر نیاز شما دائمی است و می خواهید به صورت شبانهروزی از ژنراتوری که خریداری کردهاید استفاده کنید، ژنراتور میتواند بهطور ثابت با توان ۶۵ الی ۷۰ کاوا برق تولید کند. یکی از موارد اصلی کاربرد دیزل ژنراتور، استفاده از آن در مکان هایی است که به طور ۲۴ ساعته نیاز به برق دارند، مانند مراکز استخراج ارز دیجیتال. یکی دیگر از کاربردهای متداول دیزل ژنراتور تأمین برق اضطراری واحدهای آپارتمانی، صنایع غذایی، مرغداریها و امثالهم است.
قبل از خرید، حتماً ظرفیت دیزل ژنراتور را محاسبه کنید. نکته مهمی که باید به آن توجه کنید، این است که توان مورد نیاز و مصرفی خود را ارزیابی و مقدار بالاتری را برای خرید دیزل ژنراتور مد نظر داشته باشید تا ژنراتور برای تأمین برق مورد نیاز تحت فشار نباشد.
محاسبه توان و انتخاب دیزل ژنراتور
یکی از دلایل محاسبه بار الکتریکی، تعیین توان الکتریکی ژنراتور است. اگر میزان بار مصرفی را نتوانیم به درستی محاسبه کنیم، ممکن است دیزل ژنراتور نامناسبی را انتخاب کنیم که نتواند نیازهای ما را برآورده کند و باعث بروز مشکلات زیادی در تأمین برق دستگاههای مصرفی شود. به همین علت، برای محاسبه بار الکتریکی مصرفی، باید لیستی تهیه کنیم که در آن، دستگاهها به دو دسته سه فاز و تک فاز تقسیم شدهاند.
بعد از تهیه لیست مورد نیاز، جریان مصرفی هر کدام را براساس آمپر یادداشت کنید. ممکن است در بعضی موارد واحد آمپر نوشته نشده باشد و به جای آن، توان الکتریکی بر حسب اسب بخار (HP)، وات (W)، کیلووات (KW) یا کیلوولت آمپر (KVA) نوشته شده باشد که در این صورت، با استفاده از فرمولهای زیر میزان آمپر (A) مصرفی معادل هر یک را میتوانید به دست آورید.
KW= HP x 0.74
KW= KVA x 0.8
برای دستگاههای تک فاز:
A= KW x 4.54
برای دستگاههای سه فاز:
A= KW x 1.8
حال، اعداد به دست آمده از حالت تک فاز را تقسیم بر ۳ و با مقدار بدست آمده از دستگاههای سه فاز جمع میکنیم. در نهایت، مجموع عدد حاصل، حداکثر شدت جریان (آمپر) مورد نیاز در سیستم برق سه فاز است که تأمین آن برعهده دیزل ژنراتور خواهد بود.
در این مرحله، باید آمپر را به کیلووات یا کاوا (کیلو ولت آمپر) تبدیل کنیم. از فرمولهای زیر مقدار توان الکتریکی مورد نیاز برحسب کیلووات یا کاوا در سیستم برق سه فاز به دست میآید. دقت کنید مقدار توان بدست آمده باید با توان ژنراتور دیزلی که خریداری میکنید تطابق داشته باشد.
KW= A / 1.8
KVA= A / 1.44
فرمولهای محاسبات توان و ظرفیت دیزل ژنراتور
در ادامه، می توانید فرمولهای تبدیل واحدهای مرتبط به دیزل ژنراتور را مشاهده کنید. برای به دست آوردن توان دیزل ژنراتور با واحد مورد نظر، میتوانید از فرمولهای زیر استفاده کنید یا با مراجعه به صفحه تبدیل واحدها مانند کاوا به کیلووات، به صورت آنلاین، واحدهای خود را به یکدیگر تبدیل کنید.
۱KW= 1. 341÷ HP
۱HP= 1. 341* KW
۱KVA= 0. 8 ÷ KW
۱KW= 0. 8 * KVA
۱KVA= 1. 44 ÷ A
۱A= 1. 44 * KVA
نتیجه گیری
برای خرید دیزل ژنراتور و ژنراتور برق، توجه به نیازهای کاربری و نوع کاربرد از اهمیت بالایی برخوردار است. ابتدا باید کاربرد دیزل ژنراتور مشخص شود؛ به عنوان مثال، آیا برای مصارف خانگی، صنعتی یا اضطراری نیاز دارید. سپس باید توان مورد نیاز محاسبه شود تا دیزل ژنراتور مناسب انتخاب گردد. بررسی مشخصات فنی، برندها و مقایسه قیمتها نیز در فرآیند خرید ضروری است تا بهترین گزینه با توجه به نیازها و بودجه انتخاب شود. رعایت این موارد تضمین میکند که دیزل ژنراتور انتخابی، کارایی مطلوب و عملکرد بیوقفهای ارائه می دهد.