پارامتر PID که برگرفته از Potential Induced Degradation است بیانگر مفهومی نامطلوب در پنل‌های خورشیدی است که در طول زمان منجر به کاهش ظرفیت و توان خروجی پنل‌ها می‌گردد. عواملی چون ولتاژ، دما و رطوبت بر این پارامتر تاثیرگذار هستند و از قضا این پارامترها در تمامی پنل‌ها نیز موجود بوده و منحصر به پنل خاصی نیستند ولیکن مقدار تاثیرگذاری آن‌ها در پنل‌ها و در محصولات سازندگان مختلف متفاوت است.

PID زمانی رخ می‌دهد که در اثر ولتاژ و یا جریان نشتی، یون‌ها بین مواد نیمه‌هادی سلول‌ها و بدنه ماژول و یا شیشه‎‌های نگهدارنده سطح پنل و … جاری می‌شوند که همین جریان یون‌ها منجر به کاهش توان خروجی پنل می‌گردد. شکل زیر این موضوع را نشان می‌دهد.

افزایش ولتاژ، دما و رطوبت منجر به افزایش PID می‌شوند. در حالت کلی می‎‌توان عوامل موثر بر PID به چهار دسته زیر تقسیم نمود:

عوامل محیطی، سیستم، پنل (ماژول) و سلول‌ها. شرایط و عوامل محیطی چندان تحت کنترل نیست ولیکن می‌توان با کنترل سه عامل دیگر، مقدار PID را کاهش داد.

همانطور که بیان شد مهم‌ترین عامل سیستمی موثر بر PID، ولتاژ  می‌باشد. نکته حایز اهمیت آن است که نحوه زمین کردن شبکه تاثیر بسیاری بر میزان PID خواه داشت چراکه ولتاژ را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. شکل زیر این موضوع را نشان می‌دهد.

بر اساس شکل فوق، ولتاژ آرایه تحت تاثیر نحوه زمین کردن بوده و این امر در زمین منفی بیشتر خواهد شد.

تاثیر ماژول و سلول نیز بیشتر معطوف به مواد مورد استفاده و کیفیت ساخت است.

نقش PID در پنل های خورشیدی

PID برگرفته از کلمه ی potential induced degradation به معنی “افت انرژی بالقوه غالب” می باشد.

PID نمودی است که چند سال پس از نصب سیستم خورشیدی به وجود می آید که این نمود بر روی سلول های یک پنل خورشیدی اثر منفی دارد. PID باعث سرعت بخشیدن در کاهش انرژی و کارایی سولار پنل می شود و این کاهش به سرعت توسعه می یابد.

در سیستم های فتوولتاییک تشخیص مشکل کاهش انرژی از روش مقایسه داده ها و اطلاعات خروجی مشکل است که این اطلاعات بستگی به معیار اندازه گیری شده تابش از پنل خورشیدی در مکان ها و زمان های مختلف می باشد. در کل می توان گفت  به علت اثر PID به میزان ۵/۲ تا ۳۰ درصد ارزش کارایی یک سیستم فتوولتاییک کاهش می یابد. برخی از سازندگان از قبیل شرکت Q Cell و JSPV کره جنوبی در پنل های خورشیدی از Anti PID استفاده می کنند که باعث می شود کارایی و راندمان پنل خورشیدی افزایش یابد.

جدیداً به این نتیجه رسیدند که اثر PID برای راندمان سیستم های فتوولتاییک تهدیدی جدی به حساب می آید. فاکتور های اصلی که مشخص می کنند که یک سیستم  می تواند تحت تاثیر اثر PID قرار گیرد به شرح زیر است :

۱)سلول های خورشیدی

نشانه هایی مبنی بر اینکه بسیاری از انواع سلول های خورشیدی نسبت به قرار گرفتن در پتانسیل منفی بالا حساس هستند وجود دارد.ساختار خود سلول نیز بر روی اثر  PID تاثیر دارد که این خود به چگالی حامل های بار سیلیکون استفاده شده و ترکیب شیمیایی لایه ضد بازتاب بر روی سلول دارد.

۲) مدول فتوولتاییک

مواد استفاده شده خود نقش مهمی ایفا می کنند . در کنار سایر عوامل این عامل ترکیب شیمیایی شیشه استفاده شده و EVA در قسمت هایی که سلول های خورشیدی به شکل کپسول مانند است را شامل می شود.

۳)آرایش سیستم فتوولتاییک

در تعیین حداکثر پتانسیل منفی سلول های خورشیدی نقش مهمی را اجرا می کنند.این به تعداد پنل ها در هر رشته، نوع اینورتر و نحوه اتصال به زمین سیستم خورشیدی بستگی دارد .

۴)زمانبندی

برای دارندگان پنل خورشیدی، اثر PID و تاثیر آن بر روی خروجی سیستم انرژی خورشیدی به سرعت قابل مشاهده نیست . بنابر این یک چک کننده ی PID در گذر زمان وجود اثر PID را ضمانت میکند.

۵)فاکتورهای خارجی

دما و رطوبت مهم ترین عواملی هستند که در میان فاکتورهای خارجی اثر PID را به وجود می آورند.

برای مشاهده مقالات و پروژه های بیشتر ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.