وقتی که در حال انتخاب پنل برای سیستم فتوولتائیک خود می باشید ، با دو تکنولوژی از پنل ها مواجه می شوید : پنل های پلی کریستال و پنل های مونو کریستال. هر دوی پنل های مونوکریستال و پلی کریستال دارای عملکرد مشابهی در یک سیستم فتوولتائیک می باشند . آنها انرژی را از خورشید دریافت کرده و آن را به الکتریسیته تبدیل می کنند.

هر دوی آنها از سیلیکون ساخته شده اند که به دلیل فراوانی و عمر بالا برای پنل های فتوولتائیک مورد استفاده قرار می گیرند . بسیاری  از سازندگان پنل های فتوولتائیک هر دو مدل پلی کریستال و مونوکریستال را تولید می کنند .

پنل های فتوولتائیک مونوکریستال

برای ساخت سلول برای پنل های فتوولتائیک مونوکریستال، سیلیکون به شکل شمش فرم داده شده و به شکل ویفرهایی برش داده می‌شود . این نوع از پنل‌ها مونوکریستال نامیده شده تا نشان دهد که سیلیکون مورد استفاده در آنها از نوع تک کریستالی می‌باشد.

به خاطر اینکه سلول از یک کریستال تک سلولی تشکیل شده است ، الکترونهایی که جریان الکتریسیته را ایجاد می کنند فضای بیشتری برای حرکت دارند. در نتیجه پنل های مونوکریستال دارای بازدهی بالاتری نسبت به انواع پلی‌کریستال می‌باشند .

پنل های فتوولتائیک پلی کریستال

پنل های فتولتائیک پلی کریستال هم از سیلیکون ساخته شده اند . هرچند ، به جای استفاده از یک کریستال تک سلولی ، سازندگان تکه هایی از سیلیکون را با یکدیگر ذوب کرده تا ویفرها را برای پنل شکل دهند . پنل های فتوولتائیک پلی کریستال همچنین به عنوان مالتی کریستال هم شناخته می شوند .

به خاطر اینکه تعداد زیادی کریستال در هر سلول وجود دارد ، آزادی کمتری برای الکترونها در محیط وجود داشته و الکترونها به راحتی قادر به حرکت نیستند . در نتیجه ، این پنل ها در مقایسه با پنل های مونوکریستال دارای بازدهی کمتری می باشند .

تفاوت پنل های خورشیدی مونوکریستال و پلی کریستال

اصطلاحات پلی کریستال و مونوکریستال مربوط به ریز ساختار کریستالی سلولهای خورشیدی بکار رفته در ساخت پنلهای خورشیدی می باشد. ماده اصلی بکار رفته در ساخت سلولهای خورشیدی سیلیس یا سیلیکون است. سیلیس ماده ای است که قسمت عمده پوسته زمین از آن تشکیل شده ولی این ماده عمدتاً به صورت ترکیب اکسید سلیسیم یا سیلیکا (SiO2) یافت می شود که به اصطلاح غیر علمی به آن ماسه می گوییم.

روشهای مختلفی برای تخلیص و استحصال سیلیسیم از اکسید آن وجود دارد که مهمترین و کاربردی ترین آنها احیا کردن ماده به روش ترموکربنیک (استفاده از راد کربن در دمای 1700 درجه سانتیگراد) می باشد. سیلیس حاصل شده از این فرآیند هنگام سرد شدن حالت کریستالی پیدا می کند و فرآیند سرد شدن یا انجماد سیلیس مذاب تعیین کننده ماهیت کریستالهای سیلیس تولید شده خواهد بود.

هرچه سرعت انجماد کند تر باشد، می توان کریستالهای درشت تری از سیلیس را تولید نمود. حتی با رعایت شرایطی خاص می توان یک تک کریستال بسیار بزرگ سیلیس نیز به دست آورد.

چنانچه می دانید روش تولید سخت تر و پیچیده تر به معنی گران قیمت تر بودن کریستال تولید شده نیز هست.  تفاوت سلولهای خورشیدی مونو کریستال و پلی کریستال نیز در نوع سیلیس بکار رفته در ساخت آنها است. سلولهای مونوکریستال با استفاده از یک کریستال بزرگ سیلیس تولید می شوند در صورتی که برای ساخت سلولهای پلی کریستال از تجمع چندین کریستال سیلیس در یک سلول استفاده می شود.

نکته قابل توجه در کاربرد سلولهای خورشیدی در اینجاست که پنلهای ساخته شده از سلولهای مونوکریستال به میزان بسیار جزئی دارای سطح کمتری نسبت به پنلهای پلی کریستال مشابه خود هستند یا به عبارتی راندمان آنها بالاتر است. از طرف دیگر، به دلیل گرانتر بودن سیلیکون تک کریستال، قیمت آنها نیز کمی بیشتر است.

روی هم رفته هزینه لازم برای استحصال برق از طریق فتوولتائیک با هر دو پنل مونوکریستال و پلی کریستال برابر است. زیرا یکی از این دو روش را باید انتخاب کنیم:

 ۱- سطح کمتری از پنلهای گران قیمت تر. ۲- سطح بیشتری از پنلهای ارزان قیمت تر. در مناطق خیلی گرمسیر شاید استفاده از پنلهای پلی کریستال مناسب تر باشد چون سطح آنها روشنتر است و حرارت کمتری را از انرژی تابشی خورشید جذب می کنند. به همین دلیل میزان افزایش مقاومت الکتریکی سیستم در اثر گرمتر شدن نیز کمتر خواهد بود و افت توان کمتری از پنل خورشیدی  مشاهده خواهد شد.

کدامیک از این دو نوع برای شما مناسب تر است ؟

هر دو مدل پنل های فتوولتائیک  مونو و پلی می توانند گزینه مناسبی برای خانه شما باشند . اما بین این دو تکنولوژی  تفاوت های کلیدی وجود دارد که بهتر است قبل از انتخاب پنل برای سیستم فتوولتائیک در نظر گرفته شود.

کاهش هزینه ها یکی از مهمترین دلایل استفاده از سیستم های خورشیدی می باشد و اینکه شما از پنل های مونو یا پلی استفاده کنید بر مبنای میزان کاهش مورد نظر شما از صورتحساب برق مصرفی می باشد .دیگر شاخص ها به سلایق  شخصی ، محدودیت های فضا و تامین منابع مالی شما بستگی دارد

سلایق شخصی : اگر رنگ پنل فتوولتائیک برای شما اهمیت دارد ، به یاد داشته باشید که پنل های  مونوکریستال در مقایسه با پنل های پلی کریستال ظاهری کاملا متفاوت در سقف منزل خواهند داشت . پنل های فتوولتائیک مونو تمایل به نمایش رنگی تیره داشته در حالیکه پنل های پلی کریستال رنگی آبی و روشنتر را به نمایش خواهند گذاشت . اگر برند سازنده پنل های فتوولتائیک نیز برایتان اهمیت دارد ، ابتدا  اطلاعات کافی درباره کمپانی سازنده بدست آورده سپس اقدام به انتخاب پنل نمایید .

محدودیت های فضااگر اندازه سیستم فتوولتائیک شما با میزان فضای موجودتان محدود می شود ، بهتر است ترجیح دهید پنل های با بازدهی بالاتری را انتخاب کنید. به همین دلیل ، پرداخت هزینه های بیشتر برای پنل های مونوکریستال پربازده تر که می توانند به شما برای داشتن سیستم با ظرفیت بالاتری در یک فضای محدود کمک کنند توجیه پذیر خواهد بود . در مقابل اگر برای احداث سیستم فتوولتائیک خود با محدودیت فضا مواجه نمی باشید ، پنل های فتوولتائیک پلی کریستال می تواند از نظر اقتصادی برایتان مناسب باشند .

تامین منابع مالی : اینکه شما چطور منابع مالی مورد نیاز سیستم خود را تامین می کنید نقش اساسی در انتخاب نوع پنل ها خواهد داشت . به طور مثال اگر شما یک قرارداد خرید تضمینی (PPA ) را انتخاب می کنید ، شما برای هر کیلوات ساعت انرژی الکتریکی تواید شده پول دریافت می کنید که بر مبنای این پول دریافتی هزینه های سرمایه گذاری را پرداخت می کنید . بنابراین در چنین حالتی ، پنل های مونوکریستال به دلیل درآمد بالاتر می تواند گزینه بهتری برای پنل انتخابی شما باشد . اما چنانچه شما از سیستم فتوولتائیک خود برای تامین برق مورد نیاز خود استفاده می می کنید ، انرژی تولیدی مازاد به هدر رفته و قابل مصرف نخواهد بود . برای چنین سیستم هایی ، پنل های پلی کریستال می توانند گزینه بهتری باشند .

جدول مقایسه‌ای پنل های مونوکریستال و پلی کریستال

  مونوکریستال پلی کریستال
هزینه گرانتر ارزانتر
بازدهی پربازده تر کم بازده تر
زیبایی دارای رنگ سیاه می باشند دارای رنگ آبی می باشند
عمر مفید ۲۵ سال یا بیشتر ۲۵ سال یا بیشتر

برای مشاهده مقالات و پروژه های بیشتر ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.